Donnerstag, 3. August 2023

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Otkrivena još jedna divlja deponija!


 Fotografije su načinjene danas 03.08.2023 na kraju ulice "Varnica", na početku šume koja vodi prema izvoru "Curak". Idući u jutarnju šetnju šumom sasvim slučajno sam otkrio na početku šume još jednu ilegalnu deponiju, točnije mjesto ekološkog ekocida!




Ovdje se radi o tipičnom primjeru ekocida gdje je deponiran biološki otpad u plastične vreće. Ono što je potpuno nerazumljivo da "počinioc" nije iz vreća istresao biootpad i plastične vreće ponio sa sobom, već je potpuno svjesno onečistio našu šumu koju smo dužni zdravu i čistu predati slijedećoj generaciji.

Zagađenje prirode divljim deponijama nije prekršaj, već kazneno djelo, citiram:

(1) Tko protivno propisima u jednoj ili više naizgled povezanih pošiljaka izvrši nedozvoljeni promet otpadom u količini koja je veća od neznatne,

kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(2) Tko protivno propisima odbacuje, odlaže, sakuplja, skladišti, obrađuje, uvozi, izvozi ili prevozi otpad ili posreduje u tome ili s njim uopće gospodari ili postupa na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja, vode ili mora, ili u znatnoj mjeri ili na širem području ugroziti životinje, bilje ili gljive, ili ugroziti život ili zdravlje ljudi,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Tko kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka tt počini iz nehaja,

kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

Narodne novine br. 125 07.11.2011 Kazneni zakon: Članak 196.

Nakon fotografiranja divlje deponije susreo sam susjeda koji me je uputio u činjenicu da je on osobno prijavio postojanje divlje deponije koju sam fotgrafirao Gradskom redaru Duge Rese i da do danas nije ništa poduzeto po tom pitanju!

Ako gradsko redarstvo NE obavlja svoju dužnost, tada trebaju tu temu razmotriti na sjednici Gradskog vijeća Gradski vijećnici koje smo 2019. birali da zastupaju interese nas građana Duge Rese!

Apeliram Gradsko vijeće da na slijedećoj sjednici  prodiskutiraju temu "Divljih deponije na području grada Duge Rese" i temu "Neučinkovitosti gradskog Redarstva u Dugoj Resi"!

Apeliram na osobu koje je odložilo tri pune plastične vreće (na fotografijama) i time otvorila još jednu divlju deponiju da u najkraćem roku te vreće pokupi i odloži u za to propisane kontejnere ili u reciklažno dvorište Duge Rese. Ako to ne učini po gore navedenom Kaznenom zakonu riskira kaznu zatvora od 6 mjeseci do pet godina!

Ako Gradsko vijeće ne kontrolira rad Gradonačelnika, a Gradonačelnik ne kontrolira rad Gradskih redara u Dugoj Resi nastaje nered, anarhija, samovolja i zagađenje prirode! 


Problem komunikacije Gradskih vijećnika i građana Duge Rese je bizaran i onemogućuje Građane da direktno kontaktiraju svoje vijećnike koje su 2021. na izborima izabrali i koje svaki mjesec financiraju (Honorar vijećnika)! Želim detaljnije pojasniti problem NEMOGUĆNOSTI komunikacije  Građana u Dugoj Resi!

Citirani tekst iz mog bloga od 08.07.2023:

"Zašto grad Duga Resa NE funkcionira i zašto građani Duge Rese NISU u fokusu pažnje izabrane Gradske vlasti vrlo je kompleksno pitanje.
 
Prvo bi htio pojasniti ustrojstvo Gradske vlasti!
 
Zakonodavna vlast u svakom gradu je Gradsko vijeće. Ono donosi propise i odluke, vodi rasprave, diskutira probleme građana i riješava probleme građana preko "Izvršne vlasti Grada" u koju spadaju Gradonačelnik, zamjenici, pročelnici, gradske tvrtke i gradske službe te gradsko redarstvo.

Naš slučaj u Dugo Resi je da imamo 15 Gradskih vijećnika, a većina građana Duge Rese uopće nezna tko su izabrani Gradski vijećnici, a posebno ne znaju koji je izabrani je Gradski vijećnik zadužen za njegovo GRADSKO NASELJE. Duga Resa se teritorialno dijeli na 28 Gradskih naselja koja se protežu od Mrzlog polja do Zvečaja.

Pa tko su naših 15 Gradskih viječnika koji trebaju zastupati naše interese u Gradu? 
 
Slijedeći tekst citiran je sa stranice grada Duge Rese, a nalazi se pod slijedećim linkom:
 
 https://dugaresa.hr/popis-vijecnika/
 
 

"Vijećnici Gradskog vijeća Grada Duge Rese u mandatu 2021.-2025. godine su:

 

  1. MIROSLAV FURDEK – predsjednik Gradskog vijeća
  2. KARMEN BANJAVČIĆ
  3. MIJO IVANIĆ – prvi potpredsjednik Gradskog vijeća
  4. JASMIN SARVAN
  5. DRAŽEN PALAJSA
  6. LANA LEGEK
  7. IVAN PETRUNIĆ
  8. GORDANA PAHANIĆ
  9. JELENA ŠTEFANAC
  10. JOSIP VLAŠIĆ – drugi potpredsjednik Gradskog vijeća
  11. IVO BENIĆ
  12. ZVONKO BARANAŠIĆ
  13. IVA STIPANČIĆ BENIĆ
  14. MLADEN PALAJSA
  15. DRAŽEN BENKOVIĆ"
Gradsko vijeće grada Duge Rese čine Gradski vijećnici iz HSSa, SDPa i Nezavisni vijećnici koji u koaliciji tvore većinu u Gradskom vijeću!
Opoziciju u Gradskom vijeću Duge Rese čine Gradski vijećnici iz HDZa i HNSa, koji tvore "manjinu" u Gradskom vijeću.
Nadalje na istoj stranici grada Duge Rese se nalazi slijedeći tekst, citiram:
 
 "Za sva pitanja vezana za rad Gradskog vijeća i vijećnika možete se obratiti na sljedeće kontakte:

 

  • Telefon 047/819-010, 819-011, 819-013
  • Fax 047/841-465
  • E-mail: grad-dugaresa@dugaresa.hr"                                       

Ovdje imamo jednu potpuno nelogičnu rečenicu, citiram: "Za sva pitanja vezana za rad Gradskog vijeća i vijećnika......." 

Mene kao Građana grada Duge Rese uopće ne zanima rad Gradskog vijeća i vijećnika. Oni neka rade što im odredi predsjednik Gradskog vijeća i ono što definira statut Grada Duge Rese.

Mene kao građana Duge Rese zanimaju svakodnevni problemi koje srećem u Gradu: rupetine na sve strane, nepokošena trava, smeće, preskupe komunalije, devastacija grada, ekocid, neučinkovitost Gradskih službi, poplava kružnog toka kod jače kiše, neočišćen snijeg sa nogostupa po zimi, itd.

I kada se želim požaliti nekom u Gradskom vijeću za probleme koje svakodnevno srećem, čekaju me tri telefonska broja i jedna email adresa.

Ono što je rečeno telefonom, kao da i nije rečeno. Nigdje nije zapisano i nitko ne snosi odgovornost. 

Ostaje nam slijedeća email adresa na koju se možemo žaliti Gradskom vijeću - općenito ili kako sam ja to razumio nekom od Gradskih viječnika po mom izboru. Ta email adresa glasi:

grad-dugaresa@dugaresa.hr

Ono što je za mene potpuno nerazumljivo, je da svaki Gradski vijećnik nema objavljenu svoju email adresu da ga ja direktno kontaktiram za problem na koji sam naišao. Ne mora Gradski vijećnik dati svoju osobnu email adresu. Adresu može besplatno napraviti za 2 minute na nekom od provajdera kao što su: net.hr., gmail.com, gmx.net, web.de itd.

Međutim ni jedan Gradski vijećnik nije to učinio.

Ni jeda Gradski vijećnik nema na stranici Grada svoju kontakt email adresu!

Ova gornja, općenita email adresa za koju odgovara svatko i nitko nije učinkovita. Osoba koja čita tu email adresu, treba email za određenog Gradskog vijećnika proslijediti njemu dalje osobno te da nam taj Gradski vijećnik pismeno putem svoga emaila u zakonskom roku, a najkasnije u 30 dana i odgovori na naš upit.

Moja su iskustva da Gradski vijećnici NE odgovaraju na email koji im je poslan na njihovo Ime i Prezime preko gornje email adrese ili taj email uopće nisu ni dobili. Opet je odgovorna osoba koja zaprima poštu na grad-dugaresa@dugaresa.hr

Jedini odgovor na email koji sam dobio, je bio od jednog Gradskog vijećnika da "on nije zadužen za moj problem, već gradonačelnik", što je zapravo potpuna glupost. Upravo  je Gradsko vijeće u potpunosti odgovorno za sve. 

Gradsko vijeće je direktni šef Gradonačelniku, a Gradonačelnik je šef Gradskim tvrtkama i službama, kao i pročelnicima.

Drugim riječima Gradonačelnik je direktno podređen Gradskom vijeću i Gradsonačelnik NEMA zakonodavnu funkciju, već izvršnu.

Gradsko vijeće svaki mjesec ima redovnu Gradsku skupštinu kojom predsjeda Predsjednik gradskog vijeća, sudjeluju 14 vijećnika, gradonačelnik, njegova zamjenica i prijavljeni gosti, ako ih ima.

Kada Gradsko vijeće odlučuje i glasa za "neku stvar" tada glasa 15 Gradskih vijećnika, ali ne i gradonačelnik. Gradonačelnik nema "pravo glasanja" u Gradskom vijeću.

Uloga Gradonačelnika u Gradu je reprezentativna, kao i uloga Predsjednika u državi. Nikako zakonodavna. Zakone u državi donosi Sabor, a ne predsjednik države. Zakone u Gradu donosi Gradsko vijeće, a ne Gradonačelnik.

Stoga jedina ispravna adresa na koju se možemo obratiti, kao što sam naveo je Gradsko vijeće Duge Rese, odnosno Gradski vijećnik koga mi odaberemo.

Mi građani grada duge Rese također financiramo Gradske vijećnike iz vlastitog džepa (prirez). Za svaku sjednicu Gradskog vijeća, vijećnici ostvaruju propisani Honorar. Predsjednik Gradskog viječa ima pravo na punu plaću, ako je želi, a njegova dva zamjenika imaju pravo na polovicu plaće.

Ako mi građani financiramo Grasko vijeće, zašto nam je uskraćen direktni kontakt sa Gradskim vijećnicima putem njihove email adrese?

Apsurd je još veći, pošto na stranici grada Duge Rese postoje email adrese i telefoni Gradskih zaposlenik (imenik zaposlenika), a koje ovdje u fotografiji prikazujem:

 https://dugaresa.hr/imenik-zaposlenika/


 Iz ove tabele je vidljivo da čak i zamjenica gradonačelnika koristi istu email adresu kao i 15 Gradskih vijećnika (grad-dugaresa@dugaresa.hr).

To je pokazatelj da se NE želi omogućiti direktni kontakt Građana sa predstavnicima zakonodavne vlasti u Gradu Dugoj Resi - Gradskim vijećnicima!

Svaki pročelnik,gradski  redar i zaposlenik ima javno objavljenu email adresu na stranici Grada, ali Ne i Gradski vijećnici koji su direktno odgovorni za upravljanje Gradom. Pametnom dosta!

Apeliram na svih 15 Gadskih vijećnika Grada Duge Rese, kao i na Gradonačelnika i njegovu zamjenicu da u 2 minute naprave besplatnu email adresu i da je već danas objave na stranici Grada da ih možemo kontaktirati - pismeno.

Usmeni razgovori i razgovori telefonom NE drže vodu. Oni nisu dokaz i na njih se ne možemo pozvati. Jedino tinta na papir se računa i stoga draga gospodo i gospođe, molim objavite vaše kontakt Email adrese. Dosta je bilo skrivanja i igre mačke i miša. Ostavke u Gradskom vijeću niste podnijeli, a odavno ste to trebali učiniti! Naše probleme NE riješavate, već spavate otvorenih očiju. Izbori su blizu, 2025. je na vratima! Ako želite biti ponovo birani, molim na sunce sa Email adresama!"...kraj citata!


Dražen Katić


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

You Tube: Drazen Katic

Mobitel / Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

https://drazenkatic.blogspot.com/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html?fbclid=IwAR129oInkM8WPnjx-4OxXNO3PW2I7YKLusFzXMqdQt-ttBik3AyWaZGAE8A


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2016/08/hrvati-na-pet-kontinenata-zauvijek.html?fbclid=IwAR3VNr7Ky0Nv5bR1CYrPh5wQTE2b1WOulr-3LGFGKVaRmrAEHUM7SPJTScA


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Vaš zastupnik za Europski parlament - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

Poštovane dame i gospodo, kandidat sam na izborima za EUROPSKI PARLAMENT! Par riječi o meni. Dragovoljac sam Domovinskog rata 1991-1993. B...